miercuri, 21 iulie 2010

Copiii de la Cighid: supravietuitori ai vechiului regim, "luptatori" ai actualului

http://stirileprotv.ro/stiri/social/romania-te-iubesc-supravietuitorii-de-la-cighid-invata-sa-traiasca.html
http://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc-chighid-lagarul-de-exterminare-a-copiilor-cu-handicap.html
In zilele ce tocmai au trecut, s-a discutat intens despre Ceausesti si despre cum le mergea romanilor in perioada respectiva. Subiectele au fost discutate pe fondul deshumarii domnului si doamnei Nicolae si Elena Ceausescu dar si datorita faptului ca in urma unor sondaje, 40% dintre romani au declarat ca le era mai bine inainte de '89. Prin urmare cele doua s-au impletit perfect si s-a aprofundat subiectul din toate punctele de vedere. Pe fondul acestor discutii, mi-am adus aminte de un documentar pe care il vazusem la un moment dat, in care era era preentat "Lagarul Copiilor" de la Cighid (vezi linkul de mai sus). Mai exista un documentar si mai amplu, in care se abordeaza situatia femeilor pe timpul regimului comunist din perspectiva Decretului 707, prin care se interzicea avortul si in care sprea final se prezinta aceasta realitate tragica a celor declarati "irecuperabili" si trimisi la Cighid.
Motivul pentru care scriu aceste randuri este ca am fost impresionata de interviurile luate unor patru supravietuitori, pentru ca acei copii trimisi la Cighid erau condamnati la moarte. Acesti patru supravietuitori au avut odata sansa ca a venit revolutia si au fost salvati si a doua oara nesansa ca revolutia nu a adus in tara asta decat acest regim. Pentru ei sansa la viata a fost de nepretuit insa in prezent ii costa scump. Dintre cei patru doar o fata a reusit sa se ridice foarte putin, doi baieti se confrunta zi de zi cu ignoranta si batjocora oamenilor, iar o alta fata traieste intr-o masina si nu reuseste sa se pune pe picioare.
Daca tot li s-a dat o sansa la viata, si daca tot luptam asiduu contra comunismului, de ce nu li se da o sansa si la o viata mai usoara? Ei sunt deopotriva victime ale fostului regim, si totodata victime ale actualului regim. De ce asa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu